Cache Atelier с най-успешните съвременни офис пространства за IT индустрията

cache-atelier-office-interior

Българското архитектурно бюро Cache Atelier създава и реализира интериорите на водещи български и международни компании в сферата на информационните технологии. Последните два проекта на Cache Atelier са най-големият офис в небостъргача Capital Fort – този на компанията Paysafe България, създадена след сливането на втория и третия играч в глобалната индустрия с онлайн разплащания Optimal Payments и Skrill, която през 2015 г. пренесе основната част от бизнеса си в България, както и първият офис на SiteGround в Мадрид – хостинг компанията, успешно конкурираща се на американския пазар с едни от най-известните фирми в нейната сфера на дейност и IT работодател №2 в България през 2015 г.

cache-atelier-office-interior-9

София, 17 февруари 2016 г. – Първият офис на IT компанията SiteGround в Мадрид се намира в сърцето на града – срещу Арката на независимостта и входа на парка Ретиро – и е дело на българското архитектурно бюро Cache Atelier. Открит официално в края на миналата година, офисът представлява пространство, което съчетава духа на историческата част на Мадрид и ярките елементи на съвременните офис пространсва, характерни за IT индустрията.

cache-atelier-office-interior-2

“Изключително сме щастливи, че имахме възможността да работим в такъв тип пространство. Историческата натовареност на средата беше крайъгълен камък в проекта. Целта ни беше да я запазим и подчертаем. Това не е типичния IT офис с квадратен план и open space, запълнен с бюра. Решението на SiteGround да създадат първия си офис в Испания на такова място отговаря точно на духа им – смели, интересни и ярко различими.” – споделя Мила Иванова, един от създателите на Cache Atelier.

cache-atelier-office-interior-3

Отново през 2015 г. Cache Atelier приключват и друг знаков за IT индустрията в България проект – офисът на новата компания Paysafe България, създадена от сливането на две от най-големите компании за онлайн разплащания в света – Skrill и Optimal Payments.

cache-atelier-office-interior-6

Проектът Paysafe беше интересно предизвикателство – от една страна новото пространство трябваше да предостави работна среда за 600 човека, която да внушава сигурност и стабилност още от първите крачки на посетителя, а от друга да използваме всички онези елементи на съвременното работно място – интересно, удобно и забавно за служителите. Създадохме пространство, което представлява малък свят с шестандесетте си различни зали за срещи, посветени на различни държави и е любопитно да чуеш как хората си уговарят среща в Исландия, Япония или Австралия. Изключително разнообразната атмосфера – от строго корпоративен дух до почти домашна атмосфера предразполага всеки да намери мястото, където се чувства най-добре. Paysafe приеха предизвикателството да създадем заедно пространство, което да говори за индивидуалност чрез смели и изненадващи решения.” – разказва Цветомир Павлов, съдружник в Cache Atelier.

cache-atelier-office-interior-4

Демократизирането на работната среда е процес, който започва преди няколко години с офисите на Google, Facebook, Skype и показа, че работното място не се ограничава до стола и бюрото. Днес креативността се разкрива във всеки елемент на работния процес и новите пространства трябва да я стимулират. Нуждата от моментно разтоварване и релаксация за „презареждане на батериите“ преосмислят офис пространствата, поставят им нови задачи, нова организация. Функционирането им е особенно любопитен и строго индивидулаен процес за всяка компания. Затова и повечето големи компании в IT сектора отделят голямо внимание на работните си пространства, а това е допълнителен начин да се погрижат за своите служители.

cache-atelier-office-interior-5

“Добрата новина е, че и у нас вече има такива работодатели. Премислено работно пространство се превръща в белег на успеха и стабилността на техните компании. Това е извод, който се налага от работата ни с нашите най-големи клиенти. Това, което несъмнено обединява клиентите ни и което ни прави изключително щастливи е че винаги на първо място застава служителят и той е централната фигура, около която се организира целия процес. Искренно вярваме, че тази тенденция ще се задълбочи и ще виждаме все по-любопитни примери около нас.
” – оптимисти са Cache Atelier.

cache-atelier-office-interior-7

Cache Atelier са младо архитектурно бюро, създадено от Мила Иванова и Цветомир Павлов през 2010 г. За себе си казват, че винаги търсят неочакваното и забавното в своите проекти. Цветомир и Мила са възпитаници на УАСГ, специалност Архитектура, а Мила продължава архитектурното си образование в Техническия университет в Бърно. След своето дипломиране, Цветомир трупа опит в създаването на обществени сгради (екип Архинекс), Мила – на интериори (екип PS Architects).

cache-atelier-office-interior-8

В първите години след създаването си, Cache Atelier насочва усилия към решения за градската среда през различни публични инициативи, самостоятелно и в рамките на международните  фестивали One Аrchitecture Week и One Design Week. През 2013 г. Cache Atelier стартират първия си проект за голяма IT компания. Следват други поръчки в тази сфера,  които продължават и до днес, изграждайки уникална експертиза на младото архитектурно бюро. Снимките са на Минко Минев

cache-atelier-office-interior-1

You Might Also Like