Тенденции в Интериорния Дизайн за 2017

interior-design-trends-4

Не е за вярване, колко бързо и драстично се променя всеки аспект от ежедневието ни под въздействието на новите технологии. Естествено, тенденциите в интериорния дизайн за 2017 също са подчинени съвременния начин на живот, и неговите предизвикателства. Ако сте любопитни да разберете какво ще е актуално в света на интериора през следващия сезон според изданието Interiorzine.com – останете с нас, започваме:

Интериора на дома все повече се доближава до изискванията за работна атмосфера – използването на топли, меки цветове, меки текстури, и органични материали спомагат за създаватето на спокойна и ведра атмосфера, място където може да се усамотите и да се отпуснете. Това търсене на усещане за хармонична и отпускаща обстановка служи за крайъгълен камък около който се гради съвременният интериор.

interior-design-trends-3

Снимките по-горе са от интериор на Studiopepe създаден за Spotti Milano

Но освен комфорта хората също обичат да пътуват, да посещават нови места, да търсят промяна. Този сезон номадският дух завладя въображението на дизайнерите, като  сме свидетели на някои забележителни примери за домове на колела. Тази мобилност и стремеж за гъвкавост са тенденции, които ще променят необратимо дизайна на мебели, на продукти за дома и възприемането на самия дом.

interior-design-trends-45

Дом на Колела

Ето един пример за това как неволята учи. Немският дизайнер Nils Holger Moormann правил много бизнес пътувания с каравана, така му дошла идеята да трансформира бус Volkswagen T6 в мобилен дом далеч от дома. Едно компактно решение, отразяващо любовта на създателя си към семплия дизайн и естествените материали в съчетание с тъмни тонове от цветовия спектър.

interior-design-trends-46

interior-design-trends-44

Тази малка къща излъчваща скандинавски дух и минимализъм е едина от първите къщи на колела създадени в Холандия. Дизайнерът Daniël Venneman проектира Porta Place като отворено навън пространство – големите прозорци и ажурността на интериора носят усещането за свобода и връзка с околната среда.

interior-design-trends-43

По този начин, в дома се появява не само свободно с околните, на която се намира за момента, но и изглежда по-голяма, отколкото е – доказателство, че една малка дома не трябва да се чувства малък и че на свободния дух, освобождава черупката. Леки и естествени материали изпълват пространството и го уютен дом правят.

interior-design-trends-42

В желанието си да избяга от тълпите и да прекара ваканцията си на къмпинг, извън бетонните комплекси, но с удобствата на дома, вдъхновяват младият архитект Христина Христова да създаде този мобилна къща, наречена Koleliba. Въпреки минималните си размери къщата притежава всички необходими функции – кухня, баня и разтегателен диван-легло, доказващ, че свободата и комфорта са въпрос на творчество. Материалната палитра е органична и елегантна.

interior-design-trends-16

Тази тенденция за мобилност, малки жилищни помещения и номадски начин на живот води до значителна промяна във функционалността на мебелите. Това ни води към следващия тенденция в интериорния дизайн за 2017 – модулността на мебелите и гъвкавостта на дизайна. Ето и няколко свежи примера, който да потвърдят нашата теза:

interior-design-trends-37

 Garcia Cumini за Agape – Dot Line collection

interior-design-trends-34

Минималистични Бани за Градски Жилища

Нашето наблюдение сочи, че както размерите на градските жилища и баните към тях намалят като площ. Големите вани, двойните мивки и мебелни композиции бързо се променят и следват тенденцията. Промяната не е само в размера, не само за да се поберат по-добре в по-малките градски апартаменти, но и да се въведе чувство за сдържана елегантност и интимност. Така че по-малко не означава компромис с комфорт, стил и функционалност.

interior-design-trends-33

Ето един много компактен, модерен и елегантен пример за функционална мебел за баня на Stefano Cavazzana – Oblon Collection за Novello.

interior-design-trends-36

Модулни Мебелни Системи

Модулните мебелни системи са продукт на времето което живеем, това да си мобилен, бързо да сменяш локацията, да бъдеш ефективен изисква творчески подход, изобретателност и рационалност. Това лесно се постига чрез леки, модулни мебели.

interior-design-trends-19

Смели и иновативни проекти като този на Natalia Geci – номадска мебелна система, просто спира дъха ни със своята остроумна елегантност и висока функционалност. Както и в други случаи, личният опит вдъхновява аржентинския архитект и дизайнер да създадете колекция от модули, които могат да изпълняват всички битови нужди дори и за един номадски начин на живот. Lynko е достатъчно гъвкава, за да действа като компактен офис, дрешник, или дори кухня притежава не само уникален чар, но е и много практична.

interior-design-trends-17

interior-design-trends-1

Друг пример за тенденцията на модулни мебели е този диван проектиран за Moroso от Werner Aisslinger – Bikini Island – чиста радост и цветни забавно можете да се съберат.

interior-design-trends-20

Модулния остров е проектирана така, че чрез разместване на елементите, потребителят да създаде един различен, но удобен за неговите нужди остров. С компоненти като стол, маса, закачалка за дрехи, контейнер, стелаж, параван и работни повърхности Bikini Island е мебел от мебели чрез който да подредите дома си.

interior-design-trends-22

Модулните системи за обзавеждане ще присъстват в жилищата на градските номади, младите хора, които често променят домовете си или предпочитат динамична, променяща се обстановка. Предимствата на модулните мебели са много, щом не само млади дизайнери но и известни брандове като Moroso обръщат вниманието към тези иновативни системи, то показва колко значима е тенденцията.

interior-design-trends-21

Третата значима тенденция, която ще отбележим за 2017 г. е ретро стилистиката. За връщането на специфични форми и цветове от 60-те и 70-те години са пркарвани и от музикални, модни и филмови индустрии с поредица като Vinyl и Mad Men. Но тази тенденция се открои и привлече вниманието ни на мебелното изложение в Милано, където новата колекция на Patricia Urquiola за Cassina показа тухлена стена, дървени греди и озеленяване вдъхновено от дизайна на павилион от края на петдесетте години на миналия век.

interior-design-trends-24

Модерна Мебел с Ретро Стилистика – 60-те и 70-те Години се Завръщат

Rietveld Pavilion, който служи като вдъхновение за изложбата в Милано, е проектиран от Patricia Urquiola за Cassina, е бил проектирана през 1955 г. в Холандия, за Kröller-Müller Museum.

interior-design-trends-23

interior-design-trends-25

Основния фактор довел до ретро вълната е развитието на технологиите, които правят производството на мебели по-лесно и ефективно.

interior-design-trends-28

Ето защо проектирани в 60-те, но спрени от производство мебели бяха показани в Милано, както този красив стол по дизайн на Carl Hansen & Søn създаден за мебелната компания през 1950 г. се пуска в производство отново днес. CH22 е като скулптура от дърво, има сложни детайли и конструкция, които са били трудно производство преди модернизацията.

interior-design-trends-32

Друг пример за това как съвременните технологии дадоха възможност за изява на красивите извивки на миналото, да намерят своето място в производството е товзи стол от масивно дърво – Clad Easy Collection на Sollos проектиран от Jader Almeida. Подходящ за дома, офиса, в дома и отвън – притежава неочаквана елегантност и грация.

interior-design-trends-26

Или този пример за характерните графични фигури и мебели, които да ни отведат обратно към 60-те с най-новата колекция на Baxter се канализира силно ретро настроение в модерния дизайн.

interior-design-trends-31

А ретро настроението може да се почувства не само в столовете и мебелите, но и на други елементи от дизайна като осветителните тела, те също не са пощадени от ретро вдъхновението. Ето някои силни примери, които могат лесно да бъдат интегрирани в модерен интериор.

interior-design-trends-30

Трябва да започнем с проекта на Poul Henningsen. Дизайнерът, известен с инициалите си PH, който изучава светлината, създава PH 3½ лампа като използва наниз от модули, за да разпъскват равномерно светлината, да прикриват крушката, създавайки по този начин по-мека дифузна светлина.

interior-design-trends-27

Втория пример е вдъхновен от старата японска традиция на Chouchin (тези хартиени и бамбукови фенери) колекция, проектирана от Ionna Vautrin е хипнотизираща и елегантна със своята простота и очарователен стил. Chouchin се състои от три модела от цветно стъкло, който благодарение на своя дизайн разпръсква светлината и създава емоционална атмосфера в дома. Удивително е как може да се вземе една стара традиция и да се ппретвори, без да губи магията и символиката на първоначалния си дух.

interior-design-trends-29

Друг пример за това как заоблените, ретро форми могат да се интегрират в съвременния интериор е тази елегантна колекция от лампи на Jaime Hayon. Комбинирането на стилен минимализъм с ясно изразени метални и керамични тела, ръчно изработени, с чара на традиционното ръчно духано стъкло прави запомнящосе присъствието на този продукт.

interior-design-trends-41

Малки Градски Жилища

Малките градски жилища са тенденция, която е много силна и ще наблюдаваме развитието й през сладващата 2017 година.

interior-design-trends-39

Да проектират в много ограничени и малки, градски жилища е предизвикателство. Това е тенденция, която ще осигури виртуално бойното поле за дизайнерит. Как да се осигури комфортен, стилен и гостоприемен дом за динамичния градски начин на живот в 20 или 30 квадратни метра жилищна площ?

interior-design-trends-40

Като се има предвид тенденцията в Европа и Азия е да се намалят жилищните пространства, дори още повече в идните години. Тази игра – както ние го наричаме – между въображението и креативността на дизайнерите и реалността е тенденция, която си струва да се наблюдава внимателно. Тази година видяхме няколко невероятни примери за модерен дизайн и иновативни изобретателност.

interior-design-trends-13

Този проект е добър пример за това как малка жилищна площ, която е в пренаселен град като Тайпе, може да се превърне в не само удобно и функционално жилище, но също така може да е стилно, иновативно и модерно – мястото е само 22 кв.м.

interior-design-trends-14

Тук имаме друг азиатски пример за функционалност и елегантност, при ограничено пространство у дома. Проектиран за две сестри този дом от Folk Design предлага еклектична смес от традиции и модернизъм, органични материали, свежа зеленина и чисто бели повърхности, които правят уютен, приветлив интериора.

interior-design-trends-15

В този случай е водеща идеята и подреждането на няколко нива в целия апартамент: в спалнята, зоната за хранене, дори и отделения за съхранение; демонстрира не само модерна функционалност, но и художествен израз на идеята за градския живот.

interior-design-trends-6

Метална, златна завесата, направена от изотермично спешно одеяло в този малък апартамент във Флоренция става водещ декориращ елемент. Архитекта Silvia Allori е проектирала пространство от 42-кв.м. жилищна площ в модерен, динамичен и функционален дом и офис.

interior-design-trends-7

interior-design-trends-5

Модени Материали за 2017

Какви цветове и материали ще бъдат модни през 2017 г.? Е, нашият първи избор е мрамор – интегриран в дизайна на бани, кухни, луксозни дневни, този благороден материал е отново актуален.

interior-design-trends-12

Говорим за традиционни материали в изцяло нови и неочаквани роли – като използването на керамика, дърво и мрамор в нетипични и дръзки роли. Тази година видяхме карамичен смесител за вода от Axor, панел за душ кабина от дърво на Azzurra Bagni, дървени и мраморни вани и мивки.

interior-design-trends-38

Тенденция, която ни изненадва много, така че ние планираме да я наблюдаваме и ви съветва да направите същото.

interior-design-trends-47

Що се отнася до другит материали, дизайнерите са склонни да се придържт към богата гама от метали – месинг, мед, злато и сребро са на мода – в действителност, творците в областта на интериор изследват нови, богати приложения за тези материали в изключително смели комбинации от цветове и форми.

interior-design-trends-52

Интериорен Дизайн и Цветови Тенденции 2017

Прогнозата за цвятовете на Dulux за 2017 черпи вдъхновение от екзотични дестинации от всички крайща на света, структорирани са в четири основни палитри – Chroma, Sentience, Entwine и Construct.

interior-design-trends-54

Entwine цветова палитра от топли, земни тонове откриваме в интериора на Милански хотел Room Mate, проектиран от Patricia Urquiola. Както арт директор на Cassina, Urquiola използва обзавеждане за създаването на атмосфера с ретро излъчване.

interior-design-trends-55

Manila and Butter Cookie цветове в интериор на баня от Jaime Hayon.

interior-design-trends-56

От каталога на Bonaldo, маса проектирана от Alain Gilles в Banana Rama цветове.

interior-design-trendsinterior-design-trends-53

Палитрата Construct е вдъхновена от градската, ърбан среда, ще срещнем много метални, бетонни и сурови текстури.

interior-design-trends-63

Този интериор от украинското дизайн студио YoDezeen е тъмен, загадъчен еманация на градски апартамент, отличен пример за цвят Construct с модерна атмосфера.

interior-design-trends-62

Баня от UdA architects, с използвани цветове от Construct палитрата Ahoy и Five Fingers Peninsula тоналности.

interior-design-trends-60

Баня на UdA architects – още един отличен пример за модерен, тъмен цвят Construct. Глина, камък и дърво са някои от вдъхновение за Nature for Sentience схема от цветове.

interior-design-trends-61

Тази кухня е отличен пример за модерна функционалност и стил. Мраморни повърхности и модерни детайли от месинг, великолепни дървени мебели и комбинация от Construct палитрата.

interior-design-trends-49

Ето че в тенденциите от цветове можем да включим и два изключително силни български проекта. Виктори Апартамент на VOOOD демонстрира изискана гама от цветове Sentience.

interior-design-trends-48

И тренди апартамента на PS Architects

interior-design-trends-50

Друг представител на цветовата схема на Sentience е този Тренди Мезонет на FORM Bureau с красив бетон, дърво, избелени камачета и елегантен сив цвят.

interior-design-trends-51

Цветовата гама Chroma е игрива, младежка и енергична, подходяща е за декориране на работна среда, зали за забавления и спорт. В този проект Valencia Lounge Hostel на Masquespacio демонстрират модерната Chroma палитрата и ни показват как игривостта и артистичността могат да бъдат облечени в цвят.

interior-design-trends-65

interior-design-trends-66

interior-design-trends-67

Така както 2016 беше изключително богата и изненадваща, обзалагаме се, че следващата 2017 година можем да очакваме много, много повече изненади, закачливи цветови комбинации, проекти и бурни изяви на дизайн сцената.

interior-design-trends-64

Източник: Interiorzine.com

You Might Also Like