Тенденции и Новости при Килимите за 2017 Година

В опит да проследим тенденциите, новостите и материалите при ръчно тъканите килими, машинно тъкани мокети и килими, балатуми, ламинат и паркет ще ви разкажем какво се случи на изложението Domotex в Hanover, Germany. Изложението беше открито от Alfredo Häberli чиято реплика обобщава развитието на сектора:

“We’re surrounded by high tech. Not just houses and vehicles can be smart, but floors too. In the future, they could convert our footsteps into energy”: или обградени сме от високите технологии, не само домовете и колите могат да бъдат “умни”, подовите покрития също имат потенциал за това. В бъдеще те също могат да генерират енергия – казва дизайнерът Alfredo Häberli. Как мислите че ще се промени живота ни в близкото бъдеще?

Alfredo Häberli представи и новата серия ламинат и паркет за Parador която е иновативна, с красиви ефекти и цветове.

Всичко е възможно

До един производителите са съгласни с едно: Днес всичко е възможно. За всеки клиент, има подходящо решение, всеки малък проблем може да бъде решен. Технологиите насърчават рециклирането, оползотворяване на огромно количество пласмаса, като например тази от рибарските мрежи. С това се е заела и италианската компания за текстилни настилки Aquafil показва начин, как новото може да бъде направене от рециклирани материали. Ненужните, найлонови риболовни мрежи се използват за т.нар Econyl текстил за мокети.

Естествени материали, корк, принтове и рисунки с лазер

Корка е естествен материал, лесен и икономичен за обработка. Ето една вълнуваща интерпретация на корка за подово покритие.

Reclaimed и Authentica на Wicanders произведена от водещ в света производител настилка естествен корк. Вдъхновен от тенденциите в екодизайн, които благоприятстват използването на екологични и рециклируеми материали, колекцията репликира естественя вид на каменни или дървени подове.

С Reclaimed, автентичните текстури на дървото или камъка са възпроизведени върху корк с безпрецедентна степен на реализъм. Това е възможно благодарение на използването на  технологията Realistic Surface печат, разработени за тези, които знаят и ценят предимствата на корка, но предпочитат естетиката на материали като дърво или камък.

Lico Printcork е новата продуктова линия за производство на корково подово покритие с помощта на специално разработена технология за печат state-of-the-art.

Новия продукт на Forbo – Marmoleum Cocoa в който са вложени естествени какаови черупки с цел  създаване на декоративен ефект и текстура в линолеума или балатума.

Втората иновативна разработка на Forbo е ламинат с текстури и рисунки нанесени с лазер.

Marmoleum Signature добавя чрез технология като лазерно гравиране декоративна стойност на материала.

Като преходен продукт между килим и ламинат можем да посочим проекта на Bilge Nur Saltik.

Визията на Bilge Nur Saltik от Istanbul за настилката на бъдещето е да се комбинират твърди с меки материали и промишлени със занаятчийски материали чрез нови методи. Това води до необичайни подови покрития с уникална качество. Тя обръща внимание на преходите между различни материали като елемент от дизайна.

Ръчно Тъкани Килими

Килимите винаги са привличали повече внимание, все пак те са по-атрактивни и заради цветове, десени, композиции и текстил – а и сюжетите са буквално разбиващи въображението. Както казва Jürgen Dahlmanns от Rug Star: “You take a table and a rug – and voila! You have a dining room,” – Комбинираш маса и килим и хоп! имаш трапезария.

Та килимите са и промишлен продукт, но и ръчна изработка. Ако килима е занаятчииски изработен с красиво оцветени конци, то той има статут на произведение на изкуството. Но сякаш заради ръчната работа мотивите остават близки до класиката и традицията и трудно прекрачват граница очертана от персииските килими. Тази година видяхме много килими с традиционни за производствата си мотиви- ирански, тибетски, индииски и марокански. Всеки уникален по своему.

Alasht Collection by Edelgrund, номиниран за Best Transitional Collection. Този гладко тъкан килим ползва традиционната рамка, но съчетанието на три основни цвята и графичната рамка му придават изключително модерен, почти минималистичен стил.

Подобен минимализъм виждаме и при килим от водещ евро. производител Nanimarquina.

Килимите  които се доближават до статута на произведение на изкуството привличат внимание с композиция, която поставя рамката на цветовете. Един такъв отличаващ се килим е “Super Moon” на Sterling Rugs.

Килимите чиито мотиви и цветове са взаимствани от природата се наложиха като категория при модерните килими. Акварелните планински върхове на Wool and Silk, имитацията на скреж и лед на Rug Star, имитация на животинска кожа и пейзажни картини са най-често срещаните мотиви. При тези композиции цветовете са земни, пастелни без драматични контрасти. Истинска радост за окото.

Красотата на килимите и цветовете им може да бъде също така вдъхновяваща и привличаща окото и в супер модерните абстрактни композиции при килимите. Нашите фаворити са Unstring by Kavi – Jaipur Rugs

Kavi открива вдъхновението в богатото наследство на Индия, завършила обучението си в School of The Art Institute of Chicago,  Kavi  се изявява като художник, дизайнер на килими и куратор.

Още по-смайващи са копринените килими на Dena – Artist, Art therapist and designer of Firesun carpets – Perth, Australia. Нейния килим Wrap е истинско произведение на изкуството.

След тази цветна експлозия ще се върнем към по-минималистични модерни килими много близки до берберските традиционни килими. като този hand-knotted modern carpet Galleria Battilossi’s Pattern Mix Collection”.

И още един пример за модернизирана версия на берберски килим на Barchi Collection, Ariana Rugs.

Като заключение можем да кажем че при настилките рециклирането и природните материали като биомаса навлизат в индустрията за да подобрят качеството на продуктите, както и качеството на живот на хората. Технологиите дават възможност на дизайнерите да оптимизират производството, да прилагат текстури цветове и форми много по-екстравагантни и творчески от когато и да било. Килимите преживяват ренесанс, има и такива които граничат с произведение на изкуството. Но традицията е в основата на всяко нововъведение. Килимите от Изтока са неизчерпаем източник на вдъхновение.

Текста е написан от Ваня Георгиева за Interiorzine.com – Carpet and Flooring Trends 2018 – Designs & Colors

You Might Also Like