Интериорни Трендове 2019 – Номади, 3D Принт и Рециклиране

Ще направим опит да предвидим тенденциите в интериорния дизайн които ще доминират през 2019, анализирайки цветове, мебелни композиции и проекти превлекли вниманието ни. Без да си противоречат желанието за луксозен живот, все по-належащата нужда за рециклиране и използване на един материал многократно, малките градски жилища и мобилните, трансформиращи се мебели са на фокус в този текст. Лукса е много видим при тенденциите в меката мебел: големи, заоблени, обгръщащи тялото дивани в кадифе са в комбинация с мраморни мебели и настилки, мебели от стъкло или аристократични цветни метали – бронз, мед, сребристи или златисти сплави.

Докато лукса е константа за много брандове, то иновативната мисъл работи над рециклирането и реинтегриране на отпадачни материали обатно в експлоатация. Та 3D принтването идва на помощ и виждаме все по-използвайми, практични и ефектни мебели и продукти за всекидневна употреба в модерния свят.

Иновативните умове се занимават и с мебели, чиято функционалност надхвърля една или две роли, леки са, механизмите им позволяват бързо трансформиране и смяна на функцията, това е предпоставено от динамичния живат, често в малки пространсва на голяма част от хората. Ще споменем и така актуалния номадски живот.

За материалите, изграждащи мебелите и домовете ни можем да кажем, че традиционните  не отстъпват – използват се много метал, стъкло, мрамор, дървесина, но модерността и иновативността идват от размяната на ролите – стъклото е толкова стабилно, че позволява изграждането на цяла мебел, без подсилване от друг материал, или мебел със стъклена основа, мраморен плот и кант от бронзл Стъклото завладява позиции и ни пленава. Можем да отбележим и силната роля на терацото и теракотата през новата 2019.

Ретро вълната е все така силна и задържа вниманието на много дизайнери и стилисти. Да нужна ни е тази топлота, закръгленост и диско чар на седемдесетте.

И не на последно място една тема която владее много умове – малките градски домове. Безспорно желанието ограниченото жилищно пространство да е функционално и да си има всичко необходима за градския човек е предизвикателство за дизайнери и архитекти. Тук ще разгледаме няколко примера на домове които лесно се трансформират, благодарение на практичните решения наложени от проектантите.

Бързо променящите се условия и динамичната естество на модерния живот провокират търсенето на алтернативни жилищни помещения, вдъхновяват гъвкавостта и модулния дизайн и призовават за мобилност. Номадския начин на живот може да бъде част от градската култура или отговаря на търсенето за временно настаняване, ваканционни домове или жилища при бедствия. Номадската архитектура и дизайн се стремят да задоволят мобилността и динамиката, празнувайки свободата на изразяване и потребност от уединение.

Това е едно скулпторно и функционално творение на DUS Architects. Те са използвали устойчива био пластмаса за да създадат 3D Print Urban Cabin, която може да се използва като решение за временно настаняване или приют при бедствия.

Тази екологично пейка ECO-oh! е създаден от Studio Segers. Дизайнерите са измислили начин да превърнат домакинските пластмасови отпадъци, като чаши за кисело мляко и пластмасови торбички, в гъвкаво, трайно и артистично решение за външно обзавеждане.

Тук технологиите за 3D принтиране се използват за създаване на изцяло подвижни и устойчиви подови покрития. Дизайнерите от  Aectual изграждат рамка от рециклирани био пластмаса, която заливат със смес от рециклиран гранит или мрамор. Метода е подходяща за проекти от всякакъв мащаб – от магазини, жилища или изграждане на подове на летището в Amsterdam.

Източник: Interior Design Trends to Watch for in 2019

You Might Also Like