Тенденции 2019 – Компактни и Трансформиращи се Мебели

Ще ви дадем примери за мебелни конструкции, демостриращи мулти-функционалност, мобилност и адаптивност. Иновативни конструкции, които имат за цел да бъдат полезни в малки пространства и лесно да се прибират, пакетират и пренасят. Да съчетават повече от една функция.

Като тази мебел на Тайванската дизайнерка Laurel Hwang – Plier, многофункционална конструкция, предназначена за офис пространства. На пръв поглед изглежда като функционална преграда за разделяне на работното място от перфориран, метален панел. Но конструкцията има и изненадваща втора, скрита функция, тъй като може да се сгъва с помощта на хидравлични бутала, й позволява лесно превръщане в бар маса.

Маса на Heatherwick Studio – Friction се разширява, за да се адаптира към различни пространства. Описана от дизайнерите като “маса, която се трансформира, за да заеме две форми” за да побере както големи, така и малки групи от хора. Масата се формира от ламели, изработени от хартиени листове, които са втвърдени в смола. Според студиото, този вид материал произхожда от средата на 20-ти век и е разработен за промишлени цели.

Мебелните творения Yemenite Totem е една по-различна конструкция, която е разработена от студенти като част от изследване на Йеменската култура.

Те създават комплект за сядане, направен от четири столчета и табла като съчетават етно вдъхновение със съвременна елегантност и функционалност. Включвайки различни материали: желязо, мед, текстил в елегантни форми, дизайнерите проектират различни форми, създават шест различни тотема. Когато мебелите не са необходими, могат да бъдат подредени един върху друг. Източник: Interior Design Trends to Watch for in 2019

Но какво се случва в България имаме ли дизайнери, които проектират сглобяеми, икономични и многофункционални мебелни конструкции. Да, от години следя две такива начинания. Lock furniture и Praktrik.

Сами да сглобим мебел произведена в България? Всичко това е възможно благодарение на студио Lock furniture на Константин Ачков и Деян Георгиев.

Lock продуктите са произведения на инженерното изкуство в самозаключващите се флет-пак системи. Всеки от тях е резултат от дълго проучване, разработване на пъзел концепция в сглобките и прототипиране. Повечето от моделите се произвеждат от един лист буков шперплат с различни дебелини чрез изрязване на CNC рутер.

Целият процес е екологичен, а продуктите се предлагат в плоски опаковки с инструкции за асемблиране. Покритието е качествено немско масло, което дава добър финиш, позволява на дървото да диша и е лесно за поддръжка. Детайлите също са по дизайн на Lock furniture – кожа, поликарбонат, текстил, въже, копчета, катарами. Източник: citybuildhome.bg

Praktrik е съвместен проект на Петър Захаринов с програмиста Деян Спасов, вдъхновен от пъзела, при който мебелите се сглобяват без инструменти, винтове, пирони или лепило, а получените резултати зависят изцяло от въображението на потребителя. Източник: Melba.bg

You Might Also Like